:/> Articulos vida intrauterin
Logo-Jaime-CaNellas-GALINDO-

Dr. Jaume Caņellas Galindo

VIDA INTRAUTERINA

 

Inici

Qui Som

On Estem

Contacta'ns

Articles

Links Relacionats

Castellano

Doctoralia

Dr. Jaume Cañellas Galindo TopDoctors España

Pulse para ver el Certificado de Web de Interés Sanitario

empresas

directorio de empresas

Directorio de Empresas de Psiquiatría

 

Foto realitzada amb una minicamara d'alta definició situada a l'abdomen de la mare. En ella veiem com el bebè, perfectament format, dorm plagudament.( National Geographic)

http://www.20minutos.es/noticia/17154/0/filmacion/bebe/utero/

LA VIDA INTRAUTERINA per a Françoise Dolto (Psiquiatra):

En aquella època de la vida, el sentit de l'olfacte i sobretot el del la vista, que seran preponderants en la infantesa i l'edat adulta, dormen encara el son dels justos. En l'estat fragmentari dels nostres coneixements, tot fa pensar que el gust existeix ja, pel que sembla alguns sabors dels aliments ingerits per la mare i transportats per la seva sang, travessen la barrera placentaria i conformen precoçment el sentit del gust en el nen. L'oïda és el sentit que predomina. De creure en les reconstruccions que s'han intentat en l'actualitat podem plantejar que el nen sent tant els sons exteriors amb els interns del cos de la mare, filtrats i distorsionats redefinits pel medi aquàtic en el qual es banya. Si sent música una vegada nascut sabrà reconèixer alguns fragments. Sent les veus del seu entorn i identifica sense dubtes les mes habituals. Entre totes elles distingeix a del seu pare o el company de la seva mare que associa a les manifestacions físiques de felicitat que provoca a la seva mare. Res mes impedeix pensar que percep en part els retozos amorosos d'ambdós.Del cos de la seva mare, el bebè percep els sorolls digestius i respiratoris molt similars al so de les ones. Sent així mateix el seu cor, les seves acceleracions i apaivagaments, igual com sent el seu propi cor. És sens dubte molt sensible als estats emocionals de la seva mare, permanents o repetitius: les seves alegries, les seves angoixes i la seva fatiga marquen sens dubte el nen des del període prenatal.


Aquest món de sons i batecs simbolitza sempre un món de seguretat i vitalitat, que la música i els seus ritmes sabran recrear. Un nen petit que es balanceja seguint un ritme busca recuperar aquest àmbit de seguretat i vitalitat, que la música i els seus ritmes sabran recrear. Els pares de totes les latituds ho saben bé, i per això tots mezan a seu bebè per aportar-li benestar.


Les percepcions prenatals han estat objecte d'estudis dels que en l'actualitat resulta molt rar no sentir parlar. Menys coneguda és la importància que Dolto concedia a les primeres manifestacions de la funció simbòlica com que existeix d'entrada una comunicació entre el bebè i la seva mare.


EL VISCUT PELS SEUS PARES, IMPRIMEIX LA SEVA MARCA JA DURANT LA GESTACIO. Per a que el desenvolupament del bebè sigui satisfactori, és necessari que existeixi un desig inconscient de la mare.Que es vol dir amb això? No necessàriament o almenys no solament, que la mare visqui de manera feliç el seu embaràs. Al cap i a la fi, existeixen manifestacions desafortunades o desagradables que són indicatives d'un vincle molt fort. Els vòmits durant la gestació posen de manifest que el bebè esta present per a la mare, encara que desperti en ella conflictes i angoixes que es remunten a la seva propia primera existencia.

Dolto arriba a afirmar que un bebè gestat i nascut després d'una violació, ha estat desitjat inconscientment sinó no arribaria a néixer, el bebè hagués mort i/o hauria tingut lloc un avortament.
L'absència del vincle, per damunt de tot, pot ser font de desequilibri, de resultes d'algun trauma, amb freqüència una mort, la mare pot comportar-se com si no estigués encinta. N'hi sol haver prou amb unes setmanes durant les quals la mare oblida el seu embaràs perquè el nen corri riscos.

DOS CASOS CLINICS DE DOLTO:

1)UN NEN SENSE COR: (cas analitzat per Dolto); Entre els casos descrits per Dolto, figura el de Pierre, el pare de Pierre deixa embarassada a la seva xicota a fi de casar-se amb ella. La dona el prend molt malament i rebutje amb violència al nen durant l'embaràs. Després del naixement, oblida tals sentiments negatius i va sentir amor cap al seu fill i cap al seu marit, tal com aquest havia esperat i fins i tot planejat. Sis anys després, Dolto, va conèixer el nen. La seva mare li preocupava la seva "falta de cor" Pierre no sentia afecte per ella. Quan volia abraçar-lo, la rebutjava dient-li que l'ofegava. En contrapartida, era intel·ligent, molt bé adaptat a l'escola, i s'havia erigit en el cap acceptat dels seus amiguets. Com va ser rebutjat durant l'embaràs (i únicament durant aquest temps) diu Dolto, aquest nen va fer molt aviat el dol de la seva mare i de l'afectivitat inherent a aquesta relació. En canvi es va identificar molt de pressa amb el seu pare i es va implicar precoçment en la vida social.

2)UN COR TECHNO (descripció de Dolto a Semiraires de psichanalyse d´enfants tom 1) En una sala d'incubadora es va difondre el soroll d'un cor matern bategant a un ritme impertorbable, que no deixava de recordar el martelleig de la música disco o techno. Els bebès es trobaven de gust, i no van tardar a recuperar el pes i la talla que els corresponie.

"tot allà parlaria en secret a l'ànima en la seva dolça llengua la materna"

"Dolto para padres" Jean-Claude Liaudet Ed. Plaza Janes 2000

Traduit per Dr. Jaume Cañellas Galindo ( 25/2/2007)